Aku nak cakap pasal karipap. Dari dulu suka karipap. Dulu, kini dan selamanya. Sebab? ..mak aku terer buat karipap. Aku pulak, setakat buat karipap, no hal beb. Bab "kelim" je. Tak main acuan2. Kelim je, ok. Uli doh, belum khatam.
Oleh kerana aku membesar dengan karipap, maka karipap telah bertakhta dalam hati sanubari. Kalau makan, tak boleh 1, 2 atau 3. Mesti nak lebih. Sama macam x-housemate, Kak Ain. Juga hantu karipap sardin mak dia.
Petang tadi, dalam perjalanan pulang dari Kota Bharu, aku singgah kat Melor. Sebuah pekan kecil yang terletak kira2 20 km dari bandar Kota Bharu. (sila baca dengan nada Jejak Rasul ye). Dalam hujan renyai-renyai hampir lebat itu, aku berhenti jugak untuk beli karipap. Minggu lepas dah berhenti tapi, karipap sardin dah abis.
Untuk warga KB, gerai ni terletak depan BSN Melor.
Dah beli, plastik besar untuk adik2. Plastik kecik untuk kakak makan dalam sambil drive.
Rupa karipap yang cantik menawan.
Oleh kerana terlalu rindu, 3 biji abis dah selamat sebaik tiba di sempadan Daerah Pasir Puteh. Melor-Sempadan Daerah P.Puteh = <10km T_T.
3 comments:
Hokeh... this is the other antu of karipap... Gua pun sama.. tak main ar wat karipap ngan kelim cetak..sendiri kelim beb... Gua sendiri bangga sbb seRocker`s2 Gua pun, Gua reti nk kelim karipap beb... (mode: idung tgh kembang..hins hins hins)
owh..terasa kepuasan yang teramat apabila karipap yang dikelim tu bertukar menjadi bolus - bolus makanan menuju ke peyut
dengan tarian peristalsis sepanjang esofagus Gua ...
sebelum balik ke ladang kuda nnt, Gua nk suh mak wat karipap untuk Gua.. inti sadin pun ble, inti kentang pun ble... nyam nyam nyam
lu suh mak lu wat frozen...stok utk setahun. pagi raya lu mkn la karipap tu...frozen yg wa slalu wat gini. Dh siap karipap tu, buh dlm freezer..bila dh keras sket...pack. Sure tak lekat. Tak yah goreng2. Nanti byk lak kalori goreng 2 kali...
hokeh...gud aidia :) .. tengs
Post a Comment